Alla inlägg den 26 maj 2015

Av Anders Holmberg - 26 maj 2015 23:23

Igår var det stadsfullmäktigemöte. Blev ingen traditionell bokslutsmacka, det tycker jag var bra, kostar bara en massa onödiga pengar och vi hade rätt bra med vanlig kaffepaus. Passade på att lämna in en motion igår. Konstaterade efteråt att det blev den lååånga version som jag lämnade in. Nåja. budskapet kan ju knappast missförstås. Märklig stämning förresten i fullmäktigesalen igår och dessutom dålig luft. Någon klagade ju tidigare på att det var kallt. När det sedan kändes som om alla satt och riktigt väntade på att få debattera skateparken blev det ännu tydligare att det är val om mindre än fem månader. Men vi tar den diskussionen vid ett annat tillfälle. 



Här är motionen. 


Till Stadsfullmäktige

Ärende: Motion om dygnetrunt vård på daghem

Vi lever idag i ett samhälle där människor i allt högre grad kräver service varje dag dygnet runt. Det här innebär även att allt fler är tvungna att jobba under andra tider än mellan klockan 8.00 till 16.00, detta medför att Mariehamn behöver utökad daghemsvård.

Behovet av dygnetruntvård på daghem har senaste åren ökat kraftigt. Statistik från åren 2013 och 2014 visar att antalet barn i dygnetruntvård har hållits på ungefär 7 % i hela Finland. Det finns dock regionala skillnader, det proportionellt sett största behovet av dygnetruntvård är i Åbo. En orsak till det anses vara att det i Åboregionen finns många föräldrar som jobbar till sjöss.

För Åland och Mariehamn har sjöfarten i många år varit en stor arbetsgivare. Mariehamnare jobbar vecka-vecka på sjön, ibland är de till sjöss flera veckor åt gången. Dessutom har fler och fler industrier och andra arbetsplatser idag både två och treskiftes-arbetstider. Mariehamn är även en turistort som behöver arbetskraft dygnet runt för att kunna hålla en bra servicenivå.

Det ekonomiska läget i världen har gjort att människor i allt större utsträckning tvingas jobba under obekväma arbetstider. Alla Mariehamnare har kanske inte möjlighet att få hjälp av mor- eller farföräldrar till barnvakt när den andra föräldern är till sjöss och den andra parten i familjen tvingas jobba 3-skift för att få ekonomin i familjen att fungera. Alla familjer har inte heller de ekonomiska möjligheterna, där den ena parten är vårdledig.

Osäkra anställningsförhållanden gör vidare att det för många är omöjligt att förutse dagvårdsbehovet för en längre tid framåt. Då är ett daghem som är öppet mer kanske det enda alternativet. Ett daghem som kan erbjuda dagvård tjugofyra timmar dygnet runt sju dagar i veckan och enheter som är öppna tidiga morgnar och sena kvällar bör Mariehamn redan idag kunna erbjuda till stadens medborgare.

Idag lever vi ett samhälle som förändras hela tiden. Det är viktigt att Mariehamns Stad anpassar sin service efter hur samhället lever. Idag förutsätter vi att alla arbetar för att få privatekonomin i balans. Mariehamns stad har ett ansvar att det finns service som dagvård och annan service tillgänglig för stadens skattebetalare. Detta innebär att behovet av dygnetruntvård på stadens daghem kommer att öka framöver.



Med hänvisning till ovanstående föreslår vi:

Att stadsstyrelsen omgående ger förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheterna att utöka dagvårdsverksamheten i Mariehamn så att vi inom 2016 har möjlighet att erbjuda dygnetruntvård till de medborgare i Mariehamn som behöver denna utökade daghemsservice.



Mariehamn den 26 maj 2015


Anders Holmberg

Presentation


Välkommen till min blogg. Åsikter, tankar och funderingar från mig.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Sök i bloggen

Min gästbok

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards