Senaste inläggen

Av Anders Holmberg - 14 september 2015 00:07

Den här söndagen har just blivit till måndag. En hektisk söndag på många sätt och vis. Började dagen med att läsa tidningen, efter att ha läst ledaren var det inte svårt att få den här dagen att flyta på. Det här ger oss vätska.

Valupptakt med Obunden Samling idag på agendan. Med två val i bagaget och en hel del nya kandidater in i partiet är det lite att göra och fundera kring. Vår organisation byggs och stärks varje dag och att vi nu dessutom har minst 26 kandidater klara till lagtingsvalet, det är galet bra jobbat. Ifjol ställde Obundna upp med 34 kandidater. 


Mötet idag var riktigt bra, så där spännande bra det kan vara när man träffar en hel del människor för första gången. Det syntes inga interna strider och någon splittring eller kaos kunde jag inte heller se. Det var en bra stämning och oj oj vad mycket kunskaper den här gruppen besitter, det är många olika brancher som representeras och erfarenhet finns det gott om.

Här är hela listan med de Obundna lagtingskandidaterna:
Pertti Artell, Mariehamn.
Ingvar Björling, Geta.
Leif Borg, Eckerö.
Christer Brottenberg, Mariehamn.
Karin Eklund, Geta.
Ulf Eklund, Geta.
Karl-Gustav Flink, Mariehamn.
Fredrik Fredlund, Jomala.
Kåre Hampf, Saltvik.
Leif Holländer, Lemland.
Anders Holmberg, Mariehamn.
Janice Holmström, Saltvik.
Bert Häggblom, Mariehamn.
Lars Häggblom, Hammarland.
Runa-Lisa Jansson, Saltvik.
Janna Johansson, Saltvik.
Stefan Jäkälä, Mariehamn.
Marina Lindblom, Finström.
Christer Lindström, Mariehamn.
Maria Mattsén, Mariehamn.
Anna-Maria Mindres-Linde, Saltvik.
Kerstin Renfors, Saltvik,
Thord Sjöblom, Hammarland.
Mette Sundman, Mariehamn.
Jens Söderström, Finström.
Anders Uppgårdh, Saltvik. 

Av Anders Holmberg - 11 september 2015 10:57


Jag ställer upp i valet 2015 för Obunden Samling. Det har inte varit så självklart som många kanske tror. Även om jag deltagit i debatten senaste månaderna och året. Jag har ett uppdrag från valet 2011 att fullfölja. Jag gick till val för Obunden Samling 2011 och det uppdraget är snart avklarat. Mycket har hänt senaste veckorna.




Idag har jag därför lämnat in mitt medgivande till lagtings- och kommunalvalet i oktober, jag har valt att ställa upp för Obunden Samling (OB). Detta trots att flera andra partier har uppvaktat mig under sommaren. Detta kanske är en följd av att andra personer valt att lämna OB. Avhoppet från lagtingsgruppen var något som flera medlemmar och även jag i föreningen tog illa vid sig av. Det här är något som stärkt hela OB och ur allt detta har mycket nytt och bra fötts. Det visar även rekryteringen av nya medlemmar och kandidater till valet.




Under de senaste åren har debattklimatet blivit både fult och fegt i politiken. Personangreppen avlöser varandra och retoriken går mestadels ut på att smutskasta andra personer, partier och dess åsikter. Istället för att hitta lösningar som gör Åland och vårt samhälle bättre.




Under mina åtta år i OB har jag deltagit i stadspolitiken och sitter idag i stadsfullmäktige och infrastrukturnämnden. Som egenföretagare och föreningsmänniska, känner jag ett stort ansvar att vara med och påverka i lagtings- och kommunalpolitik. Jag ser även framemot att hålla OB kvar på den politiska kartan. OB behövs inom den åländska politiken.


OB är enligt mig en bra plantskola för många nya politiker, där vi för sakpolitik. Det har ibland varit högt till tak. Samtidigt skall vi veta att OB har levererat och format många duktiga politiker. Det säger en del om hur viktig OB är, har varit och även kommer att vara för det åländska samhället, politiken och demokratin på Åland.




OB har många företagare i föreningens led och för mig är de näringspolitiska frågorna förstås mycket viktiga. Även turismen och hela den branschen har jag mycket synpunkter och åsikter kring. Men förstås ligger ungdomarna mig nära. Detta då jag nästan dagligen kommit i nära kontakt med dem under de senaste åren. Vi behöver alla ibland stanna upp och fundera om vi tar hand om alla våra medmänniskor ordentligt. Ger vi alla på Åland de förutsättningar och rättigheter de behöver och är berättigade till för att trivas och må bra. Då lever och blomstrar hela Åland.




Det är bra med folkvalda politiker som har idéer och visioner än de som gör så lite som möjligt för att undvika kritik. Det är något jag tar med mig som ledord in i lagtings- och kommunalvalet 2015.




Anders Holmberg,


Företagare, entreprenör och föreningsmänniska.






Av Anders Holmberg - 11 september 2015 06:35

 


Min motion om skattesänkning för år 2016 diskutterades i stadshuset i Mariehamn i går, det var tydligen en livlig diskussion och det lär nog hetta till inför valet. Kul tycker jag. Läste artikeln i Ålandstidningen igårkväll. Det fanns en hel del felaktigheter i.

En bra och korrekt rapportering har Ålands Radio nu på morgonen. Läs artikeln här. http://www.radiotv.ax/nyheter/omrostning-om-stadsskatten


Men det var ju lite roligt att Moderaterna nu mittallt vill vara med och stöda en skattesänkning redan till 2016 i Mariehamn. Det finns fortfarande hopp om borgerlighet i Mariehamn. Det glädjer oss mittenpartier som senaste fyra år mer än gärna hade suttit längst till höger i fullmäktigesalen. Nedantill finns motionen att läsa.

Trevlig helg så hörs vi.



Till Stadsfullmäktige


 Ärende:                              Motion om kommunalskatt år 2016


                               

Mariehamnarna bör med beaktande av de ökade skatteinkomsterna i Mariehamn  erhålla en lägre skatt  år 2016 då  vi anser att en övertaxering sker I år och kommer att ske  år 2016.  Årets skatteintäkter är redan nu 1,5 miljoner euro högre än budgeterat  och skatteutvecklingen är gynnsam i Mariehamn. Till och med augusti månads utgång är intäkterna på enbart kommunalskatten 6 % högre än år 2014.  Samfundsskatten är 18,8 % högre  än år 2014.


En skattesänkning med 0,5 % innebär ca  1,1 miljon euro. Således är aktuellt belopp säkerställt redan detta år oaktat att skatteutvecklingen nästa år skulle vara noll procent vilket dock inte är troligt. Idag sker en inflyttning till staden som är gynnsam för skatteutvecklingen och den minskning på invånare som skett i början på året kommer inte att märkas i skatteutvecklingen.


Det är viktigt att mariehamnarnas köpkraft bibehålls då det med all säkerhet kommer att ske skattehöjningar inom statsbeskattningen. Det föreligger då inte behov av att överbeskatta mariehamnarna. Fullmäktige har alla möjligheter att ompröva sitt beslut från juni månad 2015.


Här nedan framgår skatteutvecklingen 2014 respektive 2015. Uppgifterna är tagna från skattemyndighetens offentliga publikation på  nätet.



Mariehamn, redovisat belopp, augusti 2015















Vald månad

Ändrings %

Rättelseränta

Från början av kalenderåret

Ändrings %

Rättelseränta 

Kommunalskatt

3 720 646

4,8

0

30 565 532

6,0

9 426

Samfundsskatt

913 677

77,6

0

3 462 370

18,8

0

Fastighetsskatt

9 916

559,3

0

35 424

420,3

17

Källskatt på Åland

0


0

164 071

14,3

0

Avdrag

-920 112



0



Ska betalas

3 724 127

 

0

34 227 397

 

9 443








Mariehamn, redovisat belopp, augusti 2014















Vald månad

Ändrings %

Rättelseränta

Från början av kalenderåret

Ändrings %

Rättelseränta 

Kommunalskatt

3 551 205

-5,1

0

28 842 028

5,1

-7 591

Samfundsskatt

514 509

22,6

0

2 913 517

64,2

0

Fastighetsskatt

1 504

85,1

0

6 808

-16,4

11

Källskatt på Åland

0


0

143 553

-6,7

0

Avdrag

-941 459



0



Ska betalas

3 125 759

 

0

31 905 906

 

-7 580




Med hänvisning till ovanstående föreslår vi


att stadsstyrelsen till nästa fullmäktigemöte för fram denna motions förslag om  att det föreligger grund för att ändra beslut om 2016 års beskattning så att kommunalskatten sänks till 17,25 % år 2016.



Mariehamn den 25 augusti 2015





Anders Holmberg


 

Av Anders Holmberg - 9 september 2015 23:17


 
Oj idag blev det en riktigt intensiv dag. Katten har varit hängig så först ut till veterinären, det tog sina timmar det, blodprover och annat. Sedan in på jobb en sväng, följ av tre möten, bland annat två möten vid Övernäs skola, väl där hann jag inte mer än sätta mig ner så kom frågan. Tänker du ställa upp i valet i höst Anders. Jag har inte bestämt mig ännu sade jag. Hör av dig när du bestämt dig. Vi skulle vilja ha med dig i Övernäs hem & skola förening. Hmmm, nästa vecka lämnar jag Ytternäs hem & skolas styrelse efter två år. Två mycket intressanta och roliga år. Men det är fler saker att ta ställning till nu. Jag måste nog fundera lite kanske. På jobb igen vid 21-tiden och nu har klockan passerat 24.00 Jobbat några timmar i kassan ikväll och det var en strid ström med kunder.

Imorgon kommer förresten en insändare med anledning av parkeringstiderna vid Havets folk och hela röran vid västra hamnen. Jag har i flera omgångar lyft denna fråga i infrastrukturnämnden men sällan vunnit gehör och mina idéer omfattas inte alltid. Senaste dagarna har flera personer pratat mig och berättat om problemen som vi alla ser. Redan nu kunde Havets folk parkering till exempel vara både 4h och långtid. Speciellt nu när hösten och vintern kommer emot, det tycker åtminstone jag.

Här kommer insändaren i råtext:

Parkeringssituationen behöver lösas.     

 

Mariehamn Stad har under sommaren infört fyra timmars parkering vid Havets Folk i västra hamnen. I veckan kom beskedet att parkeringstiden fortsättningsvis blir fyra timmar. Det här ställer till med fortsatta problem och hela parkeringssituationen vid hamnen är ett problem som staden behöver lösa.


Parkeringssituationen vid och kring terminalerna i västra hamnen är inte densamma som tidigare. Utvecklingen går framåt, fler och fler fartyg anlöper idag Mariehamn,  avgångs och ankomsttider är inte som de var tidigare. Destionationsresmålen från Mariehamn har även de ökat, fler och fler åker idag till Tallinn, Helsingfors och Stockholm över en weekend. Var skall dessa resenärer placera sina fordon är det tänkt.


Hamnområdet och terminalen i Mariehamn börjar se mycket fin ut och som Mariehamnare är vi stolta över detta. Men det finns fortfarande samhällstekniska bekymmer i området och parkeringssituationen är en sådan.

Det har talats om att göra en underjordisk parkering intill huvudterminalen, en rätt dyr lösning, men kanske nödvändig. Men varför kunde man inte bygga ett fristående parkeringshus på befintliga parkeringsplatser. Området nere vid Lotsbroverket är en annan tänkbar plats att utveckla och det finns utrymme mellan kajkanten och kaj 6. Det finns även områden kring hamnterminalen som staden har erbjudits att köpa, kanske staden kunde hyra markområde för att lösa parkeringssituationen.

Det är inte trafiksäkert med alla bilar som placeras längs med gatorna kring hamnen och Mariehamns Stad behöver fortast möjligt se över alternativa parkeringsområden kring hamnterminalen. Detta så att parkeringssituationen blir hållbar och fungerar bättre än idag. Kanske staden till och med behöver ompröva sitt beslut så att fyra timmars parkeringen vid Havets folk endast är under sommarsäsongen tills parkeringsproblematiken är löst. Vi behöver släppa sargen ibland och vara visionärer och samtidigt inte grotta oss i stadsplaner, regler och hur allt har varit i alla dessa år.



Av Anders Holmberg - 31 augusti 2015 19:44

 

Möckelö havsbad. Mariehamn har nyligen löst in 1,45 hektar tillandning. Ett bra beslut. Möckelö är ett kulturarv.

Fotot: lånat från www.radiotv.ax


Det är valtider och jag reagerade på en debatt kring Möckelö havsbad. Här finns det ett och annat att göra. Det här är något som vi inom kommande valpeiod behöver ta tag i. Det är en nästan en skam hur strandområdet ser ut idag. På vissa turistsidor finns badet kvar men de som far dit idag blir nog förskräckta.


Jag valde att skriva ett inlägg i debatten. 



Möckelö är ett kulturarv för staden
 
För drygt 116 år sedan köpte Mariehamns Stad området vid Möckelö Havsbad. Senaste veckan och så här i valtider har Centern i Jomala och Lennart Isaksson (Moderaterna i Mariehamn) debatterat Möckelöområdet i några debattinlägg. 
 
För mig som politiker i Mariehamn är svaret är enkelt.  Mariehamns Stad varken skall sälja eller byta bort Möckelöområdet som omnämns. Stadens fritidsområde vid Möckelö havsbad i Jomala är en viktig plats för stadsbornas framtida trivsel. I takt med att staden växer framöver kommer vi att behöva bra rekreationsområden. Det finns på Möckelö. 
 
Området vid Möckelö havsbad som under badhusepoken fick namnet Villa Trouville var en populär mötesplats. Under flera år gick det även båtar i skytteltrafik mellan Västerhamn och Möckelö. Det kunde det för övrigt göra även idag och stadens hamnbolag äger ju hamnkonstruktionerna på östra sidan. 
 
Vi brukar ibland tala om kulturarv i Mariehamn. Möckelöområdet är ett riktigt landmärke och även ett stort kulturarv för Mariehamn. Staden löste nyligen in 1,45 ha tillandning på den västra sidan av området ute kring Möckelö havsbad. Som Mariehamnare är detta ett gott tecken på att staden har en framtidstro. Det finns nämligen en stor utvecklingspotential i området vid Möckelö havsbad. 
 
Planer har det ju redan funnits för området. Det har talats om en konferensanläggning med kasino. En linbana från Lotsbroberget rakt över vattnet ned till badet. Ålands hälsoalternativ ville ett tag bygga ett centrum med behandlingar för kropp och själ. Så sent som 2013 presenterades ett förslag om att sälja området och låta bygga bostäder.
Jomala tillåter idag i delgeneralplanen för området att endast 15 procent får användas till hotell medan resten är simstrand och strövområde. 
 
Jag förstår Jomalas behov av mer friluftsområden och sandstränder. Och är kanske därför inte heller förvånad att moderaterna i de båda kommunerna har pratat ihop sig kring denna fråga som är synnerligen intressant ur främst Jomalas synvinkel. 
 
I stället för att sälja området kanske Mariehamn och Jomala tillsammans kunde skapa något attraktivt i området som gynnar befolkningen i de båda kommunerna. En badplats med hopptorn med olika höjdnivåer och andra badmöjligheter. Det är något många Mariehamnare men även Jomalabor idag saknar vid stadens badstränder Lilla Holmen och Nabben.  
 
Jag ser gärna att Mariehamn utvecklar Möckelöområdet. Antingen på egen hand, tillsammans med Jomala eller privata intressenter. I dag hyr Åland Caravan Club campingen. 
 
Potentialen i området finns och med rätt enkla medel kunde vi skapa en ny attraktiv badplats på Åland, vilket även gynnar turismen. Kanske vi rentav kan få ett sommarparadis med utegym och andra rekreationsmöjligheter där friska havsvindar blåser in över sandstranden och havsbadet. Och där man kan dansa, sjunga och se solnedgången över Ålands Hav. 
 
Möckelö Havsbad är en orörd pärla och ett kulturarv som skall förvaltas väl av oss politiker i Mariehamn. Det är vår skyldighet. 
 
Anders Holmberg, 
Stadsfullmäktigeledamot i Mariehamn.




Av Anders Holmberg - 25 augusti 2015 20:01

 



Vid kvällens Stadsfullmäktigemöte lämnade jag och övriga ledamöter i Obunden Samling och Ålands Framtid in en motion gällande grundskolornas sommarlovstider. Det här är en viktig angelägenhet och det finns massor av aspekter att beakta kring sommarlovet och dess tidpunkter. Vad tycker ni?



Till Stadsfullmäktige


Ärende: Motion om grundskolornas sommarlovstider.


Vårt klimat har de senaste åren förändrats. Levnadsvanor och även semestertider förändras. Men skolornas sommarlovstider består.

Idag inleds sommarlovet vid Mariehamns stads skolor vid månadsskiftet maj-juni och pågår till mitten av augusti. Tidsperioden kan idag vara lite problematisk då skolornas sommarlov börjar och slutar tidigare än i de flesta andra europeiska länder.

Att senarelägga skolstarten i augusti skulle således gynna turismen. Utländska turister kommer till Mariehamn och Åland i augusti och september men då har vi redan återgått till vardagen. Idag förvånas många turister att vår turistsäsong tar slut så tidigt och flera till exempel restauranger håller stängt.

Att inleda skolstarten senare i augusti skulle även medföra att fler Mariehamnare och ålänningar är lediga under augusti månad och sommarsäsongen förlängs, vilket även det gynnar turismen.

Klimatet är en annan viktig fråga, detta då väderleken de senaste åren förskjutits så att det är varmt och soligt i augusti. Denna klimatförändring medför idag att det blir problem att hålla lektioner inomhus då lokalerna blir varma med dålig luft som följd, inlärningen blir inte heller optimal. Samtidigt får inte skoleleverna njuta av den åländska sommaren..

En ny lagstiftning gällande tiden för sommarlovet bör undersökas men även regionala lösningar i Mariehamn kan vara aktuella. Lediga dagar och lov kunde även omfördelas.

Vi föreslår att stadsstyrelsen omgående ger förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheterna att förändra skolornas sommarlovstider vid stadens skolor. Samt ger även förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheterna till en ändring av Åland grundskolelag som möjliggör andra tider för sommarlovet.


Mariehamn den 25 augusti 2015


Anders Holmberg

Av Anders Holmberg - 25 augusti 2015 00:43


Det vankas lagtings- och kommunalval på Åland i oktober och således närmar det sig deadline, vilken lista och vilket parti. På fotbollstermer är jag väl fortfarande en "free agent". Silly Season pågår till början av september så ännu finns det gott om tid att bestämma sig. Jag känner att jag inte har någon brådska och mina beslut lär nog klarna inom kort. Ikväll vankas det stadsfullmäktige och till det mötet har jag minst två bra motioner med mig.  

Över till dagens tidning, där jag har en insändare kring folksjukdomen, psykisk ohälsa:

Inför lagtingsvalet 2011 skrev jag om att en ny folksjukdom var på väg in över Åland. Nu är den här och sjukvården behöver få mer resurser.

Hur mår Åland idag egentligen? Vi har kunnat läsa en mycket intressant artikelserie i Nya Åland om psykisk ohälsa senaste veckorna. Situationen på Åland är helt klart alarmerande. Kraven i samhället har fortsätta att öka, ibland är viktminskningsprogram och fettprocenter är viktigare än att vara en normal bra människa. Vi lever i ett allt större kravsamhälle.

Facebook, twitter, instagram, snap-chat och androidtelefonernas intrång bidrar till att man idag kan ligga i soffan och prata via livebild med varandra. Teknologin har tagit över och våra ungdomar slussas ibland runt som guttaperkabollar. När sedan föräldrarna inte hinner med att vara perfekta blir det pannkaka. Dygnet har dessutom för få timmar. Alla föräldrar klarar idag inte av alla måsten. Ungdomarna ser chansen och flyr från hemmet. Till fester, stadens gator, och där kommer de i kontakt med alkohol och droger.  

Ett rop på hjälp vid separationer eller skilsmässor är inte ovanligt på Åland. Och någon tillräcklig hjälp finns det tyvärr inte därute idag. När sedan handläggningen av ett barnskyddsärende tar allt för lång tid blir situationen ännu tyngre för föräldrarna och barnen.

Åland behöver idag mer resurser än någonsin tidigare till både akuta insatser men även till förebyggande åtgärder. Det behövs mer personal inom psykvården, på fältet och även i skolorna.

Socialförvaltningen i kommunerna kunde kanske även upprätta separations- och skillsmässoskolor i större grad så att föräldrarna och även barnen inte behöver ropa på hjälp innan det är försent.

Förebyggande åtgärder är oerhört viktiga och det finns mycket mer vi kan göra kring detta. Vi måste verkligen se till att ha goda resurser till den lagstadgade servicen framöver. En ny folksjukdom kom. Den heter psykisk ohälsa.

För mig är detta en stor valfråga och det är oerhört glädjande att se att så många lyfter den psykiska ohälsan i debatten inför valet.

Nu måste vi se till att vi lyckas skjuta till de extra resurser som kommer att krävas. Och detta oavsett mindre klumpsummor eller ekonomiskt sämre tider. Jag vill att alla på Åland skall må bra och även ha rätten att må bra.

Anders Holmberg.


Av Anders Holmberg - 16 juni 2015 10:31

Det behövs mer privata bostadstomter i Mariehamn. Ikväll är det stadsfullmäktige och allt vad det innebär. Jag fortsätter jobba för fler bostadstomter i Mariehamn. Och har idag en insändare i Nya Åland. 


Mariehamns Stad har snart inte längre egnahemshustomter att erbjuda till försäljning. Vid stadsfullmäktigemötet i december 2014 valde Obunden Samling, Ålands Framtid och Moderat Samling att förorda en tidigareläggning av det planerade bostadsområdet vid Södra Lillängen.

Detta för att påskynda processen så att staden snabbare kan ha nya attraktiva tomter. Idag finns det mindre än 40 privata bostadstomter lediga i Mariehamn, på det nya Horelliområdet finns idag 12 tomter lediga. Grannkommunerna och flera andra landsortskommuner har planerat för att växa hela tiden och erbjuder idag attraktiva privata bostadstomter.


Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern i Mariehamn vill tydligen inte ha attraktiva privata bostadstomter i Mariehamn. När Svinöområdet var upp till diskussion vid fullmäktigemötet den 28 april, ratade bland andra Socialdemokraterna i princip hela Svinöprojektet. Varför vill inte S och vissa andra partier utveckla Mariehamn så att vi kan erbjuda privata bostadstomter och locka nya innevånare till Mariehamns Stad. Igge Holmberg pratar om framförhållning för de som inte har råd att bygga sina egna hus med en gång i en insändare 12 juni.


Ordet framförhållning torde även gälla privata bostadstomter. För om vi inte tar tag i detta problem och omgående går vidare med södra Lillängen har vi akuta problem i Mariehamn.


Jag har både vänner och bekanta som letar bostadstomter och vill bo i Mariehamn. Tyvärr finns det inte tillräckligt attraktiva tomter att erbjuda längre och snart har vi ingenting alls kvar. Jag är och har varit bekymrad över tomtsituationen i Mariehamn en tid nu. Alla vill kanske inte bo i höga hus mitt i centrala Mariehamn eller i utkanten.


Det finns även Mariehamnare som vill och kommer att flytta tillbaka till Åland efter sina studier och arbeten utomlands. Skall vi tvinga dem till att bosätta sig i grannkomunerna, detta bara för att vi inte har tillräcklig framförhållning?


En av få nya inkomstkällor för stadens ekonomi är ökad inflyttning. Därför har vi politiker ett ansvar att se till att nya bostadsområden och tomter planeras i takt efter marknadens behov. I dag är det tydligen bara Obunden Samling i Mariehamn, Ålands Framtid och Moderat Samling som är villiga att ta det ansvaret i Mariehamn. Socialdemokraterna och Center i Mariehamn har båda visat sig helt ovilliga till södra Lillängen. Liberalerna visade däremot vid senaste stadsfullmäktige en viss vilja att kunna stödja södra Lillängen. Vi får hoppas att dessa signaler leder till att vi mycket snart kan erbjuda mer fräscha, intressanta och attraktiva privata bostadstomter i Mariehamn.


Anders Holmberg 
Obunden stadsfullmäktigeledamot.

Presentation


Välkommen till min blogg. Åsikter, tankar och funderingar från mig.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2023
>>>

Sök i bloggen

Min gästbok

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards