Alla inlägg under september 2015

Av Anders Holmberg - 30 september 2015 00:11


Stadsfullmäktigemöte ikväll, jag fick äntligen in min motion om Mariebad som jag pratat om i stadsfullmäktige några gånger. Jag vill att Mariehamn minimerar driftsminuset och bjuder ut anläggningen till näringslivet. Jag vill även att Mariehamn och Åland som destination blir intressantare.

Det märktes att det snart är val vid kvällens stadsfullmäktige möte. Inte bara det faktum att det lämnades in tio motioner, det diskuterades även på rätt bra. Debatten i stadshuset tänker jag inte avhandla ikväll för klockan är snart ett på natten. För mig personligen hänger det nog ihop med alla mina idér att jag lämnar in motioner. Vi diskuterar dem inom gruppen och i takt med att den nya Obundna Mariehamnsgruppen formas kommer det hela tiden mycket bra saker upp till diskussion.

Jag lämnade iallafall in två motioner idag. Den ena rörde parkeringssituationen vid västra hamnen. Den andra var Mariebad och framtiden kring det området. Jag har vidrört Mariebadsområdet i flera debatter i fullmäktige.

Det finns potential i området, jag har förordat att en skejtpark kanske kan byggas intill, det finns markområden för rekreation, idrott och hälsa norr om Mariebad byggnaden som kan utvecklas. Även markområde söder om samt ute i Slemmern. Mitt mål med hela motionen är att blåsa mer liv i badhusanläggningen och hela strandområdet. Kan vi även minska driftskostnaderna för Mariehamns Stad är det bra. Kan vi öka attraktionen för Mariehamn och Åland som destination är det ännu bättre.

Badhus i städer och kommuner brukar inte vara vinstdrivande, det är sant, däremot är de viktiga för samhället, detta då de kan besökas av majoriteten av befolkningen. Så skall det förbli. En femtedel av Sveriges badhus drivs idag i privat regi, senaste tiden har det hänt att entreprenörer även bygger och äger badhusen, kommunerna enbart köper badtjänster. Det finns mycket att utreda och göra kring den här motionen, för några år sedan gjordes en utredning kring Mariebad. Kanske det är dags att damma av delar av den rapporten. Det faktum att det enligt uppgifter funnits intressenter till Mariebad tidigare gör att jag ser framemot behandlingen av motionen.

Ha det gott Anders.

Motion till Mariehamns fullmäktige:

Mariebad är en badanläggning som är populär och omtyckt. Anläggningen besöktes år 2013 av 131.194 besökare. Anläggningen är dyr att driva för staden. Driftminus var år 2013 875.995 euro eller 6,68 euro per besökare. Staden borde undersöka möjligheterna att minimera driftsminuset genom att bjuda ut anläggningen till näringslivet. Intresserade skulle kunna göra anläggningen mindre förlustbringande för staden men ändå hålla service och prisnivån på minst samma nivå som för närvarande.

Anläggningen skulle med fördel kunna utvecklas till ett spahotell där ett fartyg på Slemmern skulle var hotelldelen med direkt kontakt till Mariebad. Staden borde bjuda ut anläggningen med nödvändiga tillstånd klara så att det skulle föreligga ett attraktivt koncept.

För att öka turistnäringen i staden krävs att hotellkapaciteten ökas. Ett spahotell skulle kunna medföra en injektionsspruta för staden samtidigt som driftsminuset för Mariebad skulle kunna nedgå.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi att stadstyrelsen utreder möjligheterna att hyra ut Mariebad långvarigt med krav om tillgång för allmänheten enligt nuvarande öppettider och prisnivå.

Mariehamn den 29 september 2015

Anders Holmberg, Obunden Samling.

Även Stig Grönlund Obunden Samling, Axel Jonsson och Rolf Granlund Ålands framtid undertecknade motionen.

Av Anders Holmberg - 28 september 2015 23:00

Idag var det press- och kandidatträff för Obunden Samling, där presenterade vi Obundna vårt valprogram. 18 av 34 lagtingskandidater deltog och Obunden Samling går till lagtingsval med målsättningen om 3-5 mandat.

Det är intensivt jobb för flera inom partiet just nu, med en liten organisation jobbas det långt ute på gräsrotsnivå. Det är riktigt roligt att vara med att bygga upp Obunden Samling efter det som varit senaste åren. Valprogrammet har nu utarbetats av alla i föreningen och någon "toppstyrning" finns inte längre.

Efter att ha varit med i två tidigare lagtingsval känns det som om årets kandidater har erhört mycket att tillföra den politiska kartan på Åland. Valtemperaturen är synnerligen avslagen så här långt, jag skriver under varje ord som Niklas Lampi skrev i sin ledare i helgen. Det var något vi påtalade vid dagens träff, jag skall avhandla mina tanker om det senare.

Flera kanske har räknat ut oss i Obunden Samling, men jobbar på för fullt och 3-5 mandat är målet, vi vill även vara med i regeringsbildningen för de kommande fyra åren. Vi Obundna vill vara med och styra skeppet Åland framåt. Nu hoppas vi att väljarna vill ha kvar Obunden Samling och röstar Obundet i valet.

Här hittar ni Obunden Samlings valprogram: http://obs.ax/index.php/val-2015/valprogram-2015-2019/


Ha det gott så hörs vi Anders

Av Anders Holmberg - 25 september 2015 20:58

Idag hade jag en insändare i lokaltidningarna där jag vill belysa problemen för den åländska polisen. Idag har flera ringt mig och även stannat mig på stan. Man kan fråga sig varför inte regeringen redan i detta skede kliver in med extra anslag så att polisen kan göra sitt jobb.


Polisen på Åland har det tufft idag, det är ett som är säkert, resurserna är begränsade och med allt som händer och utvecklas i vårt samhälle behöver de få mer resurser, nedantill finns insändaren. Det återger mina tankar även om det finns otroligt mycket att diskuttera kring detta ämne.


Ihelgen tar jag lite ledigt och åker till Valkeakoski och hejar fram IFK Mariehamn till seger i finska cupfinalen. Jag är en riktigt sportfåne och det var ett tag sedan jag var på bortamatch med IFK. Med 500 ålänningar skall vi sjunga fram IFK till cupseger.


/Trevlig helg allesammans.


Här kommer insändaren:

Vill Åland ha fler åländska poliser?

För snart fyra år sedan ropades det efter flera åländska poliser. I januari blev sju ålänningar klara med utbildningen. Fantastiskt roligt. I november är några av dem kanske inte poliser längre. I sedvanlig stil har personal inom landskapet viss tidsförordnade tjänster. Anställda blir både osäkra och otrygga i sin anställning. Det här är inte bra och vi behöver se över och ändra lagstiftningen.

Narkotikan ökar hela tiden, folk mår sämre, ärendehanteringen ökar överlag. Det räcker att läsa polisrapporterna för att förstå. Kryssningsfartygen fortsätter att belasta polisen med arbetsdryga fall, bekymmersamt. Med nuvarande resurser och bemanning läggs viktiga ärenden på kö, de inblandade drabbas.

Resurserna omfördelas i polishuset, fältarbetet blir ofta lidande. Ortsbefolkningen uppger att de känner sig otrygga. Skall vi behöva ha det så här? Ungdomspolisen talar om nya trender, sociala medier kräver mer insatser och resurser.

Det förebyggande arbetet blir lidande. Just det arbetet är viktigt, det kan rädda människoliv, men även spara stora pengar. Nej det här håller inte längre. Vårt samhälle förändras och Polisen på Åland måste få mer resurser att bedriva sin verksamhet. Detta är brådskande och vi kan inte skära ner på rättsväsendet.

Anders Holmberg (Obunden Samling)

Av Anders Holmberg - 24 september 2015 20:59

  
Patrik Wincent
har gett ut en bok, jag köpte den. Hör av Er om ni vill låna den.


Patrik Wincents föreläsning ikväll om digital stress och dataspelsmissbruk var riktigt bra, detta problem ökar lavinartat just nu, den psykiska ohälsan bottnar sig i mycket i dataspelen och mobilerna. Det förvånade mig att inte fler besökte föreläsningen. Endast ett 30-tal åhörare dök upp i Kyrkby Högstadieskola.
 
 

Först, ett tips till Er som inte var på plats, kolla in filmen och länken nedantill.



Jag skäms inte över att berömma eller nämna företag och börjar med detta. Föreläsningen ”Är mobilen den nya cigaretten” arrangerades av Alandia Bolagen. Jag förstår varför de valde detta tema. Dagens stressade samhälle håller på och skenar iväg något alldeles förskräckligt. Sjukskrivningarna ökar, utbrändheten och den psykiska ohälsan bara växer. Vart är vi på väg.


Patrik Wincent pratade om datspelsmissbruket och hur mobilen blivit beroendeframkallande för så många.  Sverige är idag det land som spelar mest dataspel i hela världen. Patrik som äger företaget dataspelsakuten berättade om ett fall nyligen där en 24-årig kille kontaktade honom. Denne hade spelat ett ”World of Warcraft spel” i över 10 år. Han hade lagt ner runt 50 timmar per vecka, alltså totalt drygt 26 000 timmar framför datorskärmen senaste tio år.  Är detta en värdig barndom? Patrik berättade även om en ung kille som nyligen stängde ner sitt konto, detta efter att han hade handlat utrustning och annat till spelen för närmare 65 000 kronor.


I Sverige diskutteras det för tillfället för fullt om och hur man skall diagnostisera Dataspelsmissbruk. Helt galet men utvecklingen går åt det hållet och det går fort säger Patrik.

Mobilerna då, vi är ständigt uppkopplade. Vad är det första du gör när du vaknar på morgonen?
62 % av alla mobilanvändare i Sverige använder mobilen direkt på morgonen när de vaknar. Mobilen har idag blir ett beroende för många och belöningssystemet attraherar oss, vi väntar på likes, mail, nya facebookuppdateringar och kommentarer.


Det som intresserar mig mest kring detta ämne är att grunden den till psykiska ohälsan, familjesvårigheter, utbrändhet och allt annat i stora drag grundar sig kring detta. Det är inte en vild chansning, det är bara att inse. Frågan är hur samhället skall klara av denna utmaning.  Snart är det även ett faktum att det är mer mobiler inblandade i trafikolyckor än alkohol.


I morse var jag på en annan föreläsning  om flickor med autismspektrum och ADHD/ADD som  Ålands Autismspektrumförening arrangerade, även det var en riktigt bra föreläsning.  Mycket i dessa två föreläsningar går ihop i varandra. Jag vet inte riktigt varför allt detta intresserar mig, jag kan ju inte rädda världen. Men jag kan se till att mina barn och andra i och runt omkring på Åland får de rätta förutsättningar att hantera allt.


Slutligen. Stort tack till försäkringsbolaget Alandia och Ålands Autismspektrumförening som arrangerade dessa föreläsningar. Det är ett stort utbud av föreläsningar och annat inför valet. Kanske vi kunde sprida dessa föreläsningar, nu kommer allt på en gång och det är lite tokigt.  

Allt för nu, tre månader till julafton och 24 dagar till valet.


Läs mer om Patrik Wincent här:
http://www.patrikwincent.se/

Av Anders Holmberg - 22 september 2015 14:25

Den senaste veckan har det varit några insändare där skribenterna gett sig på bland andra Eckerö Linjen för att de uppenbart inte släpper ombord alla passagerare. Jag hänger inte riktigt med varför man ifrågasätter dem och deras jobb.

 

Schengenavtalet och ISPS ger ju rederierna tydliga spelregler

Igge Holmberg, Katja Giljam och andra insändarskribenter ifrågasätter Eckerö Linjen och deras beslut att stoppa passagerare som ville åka till Åland utan giltliga ID-handlingar.


Schengenavtalet, direktiven och beskrivningarna i ISPS (regelverk för sjöfart och hamnarna) är väldigt tydliga. Om nu rederierna inte skall följa dessa och strunta i att kontrollera ID-handlingarna, då är vi nog riktigt illa ute. Att bryta mot gällande regler kan få ödestigra konsekvenser för rederierna, ombordanställda, trafiken till och från Åland, Finland och Sverige. En fullständig katastrof för rederinäringen och Åland.


Så länge som myndigheterna inte ger några andra direktiv eller regler till rederierna så är det väl en självklarhet att internationellt satta regler skall följas. Det finns väl därför ingen orsak heller att anklaga och förlöjliga rederierna i deras arbete i detta skede.


Anders Holmberg
Obunden Samling.

Av Anders Holmberg - 17 september 2015 22:02

Det här med insändare på 1000 tecken är inte alltid lätt. Tidningarna är smetade med insändare just nu. Kanske tidningarna kunde införa att varje parti får en insändare med lite mer utrymme och analyser i något ämne någon dag per vecka. 1000 tecken är inte alltid lätt. Vår insändare om skatten i Mariehamn är rejält nedkortad idag i Ålandstidningen och poängerna, budskapet och även frågan försvinner.


Tyvärr känns det som om insändarsidorna svämmar över av insändare just nu, men så är det i valtider. Flera har sagt till mig att de slutat läsa insändarna redan i somras efter den våldsamma debatten som vissa drog igång. Andra säger att de kikar på vem som skrivit under insändaren innan de läser den. Det är knepigt det här med insändare. Samtidigt blir ju debatten lam om de som vill skriva inte får utrymme. Nåväl nu börjar det hetta till lite i Mariehamn och det ser ut att kunna bli en intressant höst.


Här kommer insändaren så alla kanske förstår.

Stadens skattesats kan sänkas 2016

Nu hettar debatten till inför valet. Sara Kemetter anklagar Petri Carlsson för att vara populistisk. Katrin Sjögren säger att Carlsson inte håller ett löfte. Erica Sjöström står och väntar på att få gå en rond. Det ter sig nu ännu mer tydligt hur stadens politik är och har varit under senaste mandatperioden.

Efter valet 2011 har S, Lib och M skakat i hand om det mesta. Vi anser att vi måste kunna ändra oss under resans gång, det glädjer oss att det nu finns vilja till förändring i och med vår motion om skatteöret. Vi står ivrigt vid ringside och följer skattedebatten. Kemetter säger att S inte vill sänka skatten, de vill se över avgifterna, sänka dem inom barnomsorgen, eftis och fritidsverksamheten för barn och unga.

Vi Obundna vill att ALLA Mariehamn skall få lite över i sin plånbok 2016. Antingen sänker vi skatten, eller så avskaffar vi fastighetsskatten. En övertaxering sker i år och 2016. Efter fastighetsskatt, har skatteprocent och avgifter höjts. Nu är det dags för lite återbäring till Mariehamnarna. Många har det tufft ekonomiskt, matbankens behov ökar, utkomststödet växer o fattigdomen bara ökar. Skattehöjningar inom statsbeskattningen och andra förändringar är inget vi skall blunda för.

Vi har varit konsekventa under hela mandatperioden och önskat lägre skatt då övertaxering i förhållande till budget skett alla år. I våras ville socialdemokraterna vänta till hösten att fastställa skatteprocenten. Varför denna kovändning nu bara för att moderaterna håller med och blivit förnuftigare.

Av Anders Holmberg - 16 september 2015 14:47

Efter två år steg jag igår av mitt förtroendeuppdrag inom Hem & Skola vid Ytternäs skola. Ett oerhört intressant och lärorikt uppdrag, oj vad viktig det är med Hem & Skola föreningar runt om på Åland.

Det har regnar på rätt bra idag och hösten är verkligen i antågande och nu är det bara 32 dagar kvar till valet. Igår avtackades jag med blomster av hem & skola föreningen vid Ytternäs, det var dags att lämna mitt tvååriga uppdrag inom föreningen. Arbete i H&S är viktigt, jag har under mina två år kommit närmare skolans arbete, fått träffa andra H&S föreningar, arbetet som görs i föreningarna är viktigt för hemmet, skolan men förstås även för barnen. Vid Ytternäs har vi senaste åren fokuserat en hel del på hur eleverna mår i skolan, arrangerat lite föreläsningar och framför allt följt skolans arbete med KIVA projektet.

Under gårdagen kunde rektorn uppvisa att mobbningen vid skolan fortsätter att minska. Det är glädjande, men det är inte alls bra att det fortfarande förekommer mobbning och att elever vid skolan mår dåligt. Men det här är ju inte unikt för Ytternäs, flere skolor har samma problem, till och med större problem. Den ökande nätmobbningen är en stor orsak, eller låt säga, de sociala medierna, såsom, KIK, Snap-Chat, Instagram, Facebook och nu senaste Jodel, dessa medier har en stor del i hur dagens ungdomar mår. Läste en intervju med ungdomspolisen Båsk nyligen där han uttryckte att Polisen behöver få mer resurser. Jag är benägen att hålla med. Hela Polishuset skulle behöva få mer resurser. Jag skall återkomma till mina tankar kring detta inom kort.

På Hem & Skola mötet igår kom en person fram till mig och önskade mig lycka till i valet. Sedan sade denna, vilken fin insändare det var till dig i Nya Åland. Jag funderade en stund, tycker du. Ja det var så fint skrivet. Ja inledningen den var ju bra sade jag, men läste du inte sista delen. Nej det gjorde jag inte sade han. Okej. Insändaren eller frågan riktad till mig upplevde jag nästan som lite förtal, det var flere som kontaktade mig igår och undrade hur sjutton tidningen kunde publicera den där insändare. Men jag har lärt mig, man får utstå både det ena och det andra när det gäller politik och tankar. Det är ibland tråkigt hurdan jakt det blir, jag förstår varför flera köpmän tackar nej till att ställa upp i valet vart fjärde år. Det är något vi borde arbeta bort då det finns flera duktiga företagare som mycket väl kunde kliva in i politikens heta korridorer.

Här hittar ni insändare som nämns ovantill;
http://www.nyan.ax/fraga-till-anders-holmberg/
och här hittar ni mitt svar; http://www.nyan.ax/vi-bor-vara-realister/

Ha det gott. Anders

Av Anders Holmberg - 14 september 2015 21:42


Oj vilken otroligt intensiv måndag det här blev efter lite nattjobb. Full fart vid de Obundnas partikansli idag och hela 34 kandidater till lagtingsvalet. 


Det var ett sagolikt tryck vid de Obundnas kansli idag och tyvärr hann inte alla de som ville ställa upp i valet komma med på de Obundna listorna. Jag har kollat runt lite med vänner, hur mycket kandidater de andra partierna har till lagtingsvalet.

Till årets lagtingval kandiderar 254 kandidater om uppgifterna jag har fått från de olika partikontakterna och via sociala medier stämmer. Det är sju färre än valet 2011, då det var rekord i 261 kandidater. Vad som är intressant och kanske aningen förvånande är att Moderaterna ökar med bara tre kandidater, detta mot bakgrund av partiet fått flera Obunda kandidater under mandatperioden. Ålands Framtid backar med nio kandidater. Vad detta säger inför valet är svårt att säga men jag har ett eget tips och det skall jag delge er framöver närmare valet.

Den här sammanställningen kom jag då fram till gällande lagtingsvalet och antalet kandidater hos de olika partierna.

Lagtingsvalet (antal kandidater) 2015:
Socialdemokraterna 53.
Liberalerna 50.
Center 41. *
Moderaterna 35.
Obunden Samling 34.
Ålands Framtid 32.
Valmansföreningen Hållbart initiativ 5. *
Åländsk demokrati 4.

Antal kandidater totalt: 254 kandidater

Lagtingsvalet 2011 så det ut enligt följande:
Socialdemokraterna 51.
Liberalerna 59.
Center 43.
Ålands Framtid 41.
Obunden Samling 34.
Moderaterna 32.
Valmansföreningen Appelgren 1.

Antal kandidater totalt: 261 kandidater

Har ni andra siffror på antalet kandidater till 2015 får ni göra berätta dem.

Inlägget uppdaterat kl. 18.30 idag. Socialdemokraterna meddelade just att de är 53 st.

Presentation


Välkommen till min blogg. Åsikter, tankar och funderingar från mig.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Sök i bloggen

Min gästbok

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards