Alla inlägg den 24 september 2015

Av Anders Holmberg - 24 september 2015 20:59

  
Patrik Wincent
har gett ut en bok, jag köpte den. Hör av Er om ni vill låna den.


Patrik Wincents föreläsning ikväll om digital stress och dataspelsmissbruk var riktigt bra, detta problem ökar lavinartat just nu, den psykiska ohälsan bottnar sig i mycket i dataspelen och mobilerna. Det förvånade mig att inte fler besökte föreläsningen. Endast ett 30-tal åhörare dök upp i Kyrkby Högstadieskola.
 
 

Först, ett tips till Er som inte var på plats, kolla in filmen och länken nedantill.



Jag skäms inte över att berömma eller nämna företag och börjar med detta. Föreläsningen ”Är mobilen den nya cigaretten” arrangerades av Alandia Bolagen. Jag förstår varför de valde detta tema. Dagens stressade samhälle håller på och skenar iväg något alldeles förskräckligt. Sjukskrivningarna ökar, utbrändheten och den psykiska ohälsan bara växer. Vart är vi på väg.


Patrik Wincent pratade om datspelsmissbruket och hur mobilen blivit beroendeframkallande för så många.  Sverige är idag det land som spelar mest dataspel i hela världen. Patrik som äger företaget dataspelsakuten berättade om ett fall nyligen där en 24-årig kille kontaktade honom. Denne hade spelat ett ”World of Warcraft spel” i över 10 år. Han hade lagt ner runt 50 timmar per vecka, alltså totalt drygt 26 000 timmar framför datorskärmen senaste tio år.  Är detta en värdig barndom? Patrik berättade även om en ung kille som nyligen stängde ner sitt konto, detta efter att han hade handlat utrustning och annat till spelen för närmare 65 000 kronor.


I Sverige diskutteras det för tillfället för fullt om och hur man skall diagnostisera Dataspelsmissbruk. Helt galet men utvecklingen går åt det hållet och det går fort säger Patrik.

Mobilerna då, vi är ständigt uppkopplade. Vad är det första du gör när du vaknar på morgonen?
62 % av alla mobilanvändare i Sverige använder mobilen direkt på morgonen när de vaknar. Mobilen har idag blir ett beroende för många och belöningssystemet attraherar oss, vi väntar på likes, mail, nya facebookuppdateringar och kommentarer.


Det som intresserar mig mest kring detta ämne är att grunden den till psykiska ohälsan, familjesvårigheter, utbrändhet och allt annat i stora drag grundar sig kring detta. Det är inte en vild chansning, det är bara att inse. Frågan är hur samhället skall klara av denna utmaning.  Snart är det även ett faktum att det är mer mobiler inblandade i trafikolyckor än alkohol.


I morse var jag på en annan föreläsning  om flickor med autismspektrum och ADHD/ADD som  Ålands Autismspektrumförening arrangerade, även det var en riktigt bra föreläsning.  Mycket i dessa två föreläsningar går ihop i varandra. Jag vet inte riktigt varför allt detta intresserar mig, jag kan ju inte rädda världen. Men jag kan se till att mina barn och andra i och runt omkring på Åland får de rätta förutsättningar att hantera allt.


Slutligen. Stort tack till försäkringsbolaget Alandia och Ålands Autismspektrumförening som arrangerade dessa föreläsningar. Det är ett stort utbud av föreläsningar och annat inför valet. Kanske vi kunde sprida dessa föreläsningar, nu kommer allt på en gång och det är lite tokigt.  

Allt för nu, tre månader till julafton och 24 dagar till valet.


Läs mer om Patrik Wincent här:
http://www.patrikwincent.se/

Presentation


Välkommen till min blogg. Åsikter, tankar och funderingar från mig.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Sök i bloggen

Min gästbok

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards