Alla inlägg den 30 september 2015

Av Anders Holmberg - 30 september 2015 00:11


Stadsfullmäktigemöte ikväll, jag fick äntligen in min motion om Mariebad som jag pratat om i stadsfullmäktige några gånger. Jag vill att Mariehamn minimerar driftsminuset och bjuder ut anläggningen till näringslivet. Jag vill även att Mariehamn och Åland som destination blir intressantare.

Det märktes att det snart är val vid kvällens stadsfullmäktige möte. Inte bara det faktum att det lämnades in tio motioner, det diskuterades även på rätt bra. Debatten i stadshuset tänker jag inte avhandla ikväll för klockan är snart ett på natten. För mig personligen hänger det nog ihop med alla mina idér att jag lämnar in motioner. Vi diskuterar dem inom gruppen och i takt med att den nya Obundna Mariehamnsgruppen formas kommer det hela tiden mycket bra saker upp till diskussion.

Jag lämnade iallafall in två motioner idag. Den ena rörde parkeringssituationen vid västra hamnen. Den andra var Mariebad och framtiden kring det området. Jag har vidrört Mariebadsområdet i flera debatter i fullmäktige.

Det finns potential i området, jag har förordat att en skejtpark kanske kan byggas intill, det finns markområden för rekreation, idrott och hälsa norr om Mariebad byggnaden som kan utvecklas. Även markområde söder om samt ute i Slemmern. Mitt mål med hela motionen är att blåsa mer liv i badhusanläggningen och hela strandområdet. Kan vi även minska driftskostnaderna för Mariehamns Stad är det bra. Kan vi öka attraktionen för Mariehamn och Åland som destination är det ännu bättre.

Badhus i städer och kommuner brukar inte vara vinstdrivande, det är sant, däremot är de viktiga för samhället, detta då de kan besökas av majoriteten av befolkningen. Så skall det förbli. En femtedel av Sveriges badhus drivs idag i privat regi, senaste tiden har det hänt att entreprenörer även bygger och äger badhusen, kommunerna enbart köper badtjänster. Det finns mycket att utreda och göra kring den här motionen, för några år sedan gjordes en utredning kring Mariebad. Kanske det är dags att damma av delar av den rapporten. Det faktum att det enligt uppgifter funnits intressenter till Mariebad tidigare gör att jag ser framemot behandlingen av motionen.

Ha det gott Anders.

Motion till Mariehamns fullmäktige:

Mariebad är en badanläggning som är populär och omtyckt. Anläggningen besöktes år 2013 av 131.194 besökare. Anläggningen är dyr att driva för staden. Driftminus var år 2013 875.995 euro eller 6,68 euro per besökare. Staden borde undersöka möjligheterna att minimera driftsminuset genom att bjuda ut anläggningen till näringslivet. Intresserade skulle kunna göra anläggningen mindre förlustbringande för staden men ändå hålla service och prisnivån på minst samma nivå som för närvarande.

Anläggningen skulle med fördel kunna utvecklas till ett spahotell där ett fartyg på Slemmern skulle var hotelldelen med direkt kontakt till Mariebad. Staden borde bjuda ut anläggningen med nödvändiga tillstånd klara så att det skulle föreligga ett attraktivt koncept.

För att öka turistnäringen i staden krävs att hotellkapaciteten ökas. Ett spahotell skulle kunna medföra en injektionsspruta för staden samtidigt som driftsminuset för Mariebad skulle kunna nedgå.

Med hänvisning till ovanstående föreslår vi att stadstyrelsen utreder möjligheterna att hyra ut Mariebad långvarigt med krav om tillgång för allmänheten enligt nuvarande öppettider och prisnivå.

Mariehamn den 29 september 2015

Anders Holmberg, Obunden Samling.

Även Stig Grönlund Obunden Samling, Axel Jonsson och Rolf Granlund Ålands framtid undertecknade motionen.

Presentation


Välkommen till min blogg. Åsikter, tankar och funderingar från mig.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Sök i bloggen

Min gästbok

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards